ما در زندگی خود همیشه نیازمند اعتماد به نفس self -confidence هستیم. در حقیقت اعتماد به نفس ابزاری بسیار مهم برای شکل گیری خود بیان گری self-expression و مهارت نه گفتن هستند.
به گفته دکتر امیر محمد شهسوارانی جامعه شناس و روانشناس انستیتو رزا مایند IPBSES مادام که نتوانیم اعتماد به نفس خود را بالا ببریم، نمی توانیم به خودآگاهی self-awareness مطلوبی برسیم. بنابراین یادگیری تکنیک های تقویت اعتماد به نفس می تواند نقش مطلوبی در رشد روانی بهینه ما داشته باشد.
موقعیت های نیازمند اعتماد به نفس بالا
اتفاقات زیادی در زندگی ما وجود دارند که برای گذر موفقیت آمیز از آنها نیاز به آرامش و اعتماد به نفس داریم. به نظر دکتر امیر محمد شهسوارانی جامعه شناس و روانشناس انستیتو رزا مایند IPBSES موقعیت های معروف نیازمند اعتماد به نفس عبارتند از:
- مصاحبه های شغلی
- سخنرانی های عمومی
- خواستگاری
- صحبت در جمع
- ارائه درس در کلاس های مدرسه و کلاس
- مهارت خود بیان گری
- مهارت نه گفتن
- خودشناسی
- پیشگیری و درمان اعتیاد
- کاهش اختلالات اضطرابی و هراسی
با توجه به پیشرفت های دانش روانشناسی، امروزه خوشبختانه برای تقویت اعتماد به نفس شیوه های موثری ایجاد شده اند. این تکنیک ها، راه ها و شیوه ها به ما کمک می کنند بتوانیم به سرعت بر ترسهایمان غلبه کرده و بر خود مسلط شویم. شاید بتوان گفت تکنیک های اعتماد به نفس در حقیقت تکنیک های غلبه بر ترس ها و اضطراب های روزمره زندگی ما هستند.
انجمن های تخصصی مهارت های خودآگاهی و اعتماد به نفس
تکنیک های سه گانه بهبود اعتماد به نفس
بهبود اعتماد به نفس هم آسان و هم دشوار است. یادگیری اعتماد به نفس از این جهت دشوار است که نیازمند تمرین هدفمند و صرف زمان برای تسلط است. اما در عین حال تقویت اعتماد به نفس آسان است. در این مطلب با استفاده از راهنمایی های دکتر امیر محمد شهسوارانی جامعه شناس و روانشناس انستیتو رزا مایند IPBSES سه شیوه مهم و کارگشا تقویت اعتماد به نفس را معرفی نموده ایم. با استفاده از این شیوه های اعتماد به نفس، می توانید با راحتی و سرعت بر خود مسلط شده و اعتماد به نفس لازم برای کار و زندگی را پیدا کنید.
تکنیک 1 اعتماد بهنفس: فاتح ابر قهرمان
قابلیت اعتماد به نفس یاد گرفتنی است. به گفته پروفسور دکتر امی کادی Amy Cuddy، استاد روانشناسی اجتماعی دانشگاه هاروارد از ایالات متحده آمریکا، شما می توانید به راحتی اعتماد به نفس را در خود القاء کنید.
برای القاء اعتماد به نفس، تنها لازم است قبل از شروع هر کار دشوار یک «حالت بدنی ابر قهرمانانه» Super hero posture به خود بگیرید و خود را در وضعیت یک فرد فاتح در نظر بیاورید.
این کار را پس از بیدار شدن از خواب، داخل آسانسور، جلوی آینه در دستشویی یا هر جای دیگر میتوانید انجام دهید. به گفته دکتر امیر محمد شهسوارانی جامعه شناس و روانشناس انستیتو رزا مایند IPBSES، «حالت بدنی یک ابرقهرمان» تقریباً به صورت زیر می باشد:
- کمر خود را صاف کنید
- شانه هایتان را کمی به عقب برگردانید
- کمی چانه خود را بالا بگیرید
- پاهای خود را به اندازه عرض باسن خود باز کنید
- دستهایتان را به کمر بزنید
حین تمرین اعتماد به نفس در این حالت احساس می کنید که جریان قدرت وارد بدن شما شده است. لطفاً حداقل به مدت دو دقیقه در این وضعیت بمانید. سعی کنید به صورت ریتمیک و عمیق نفس بکشید.
در عین حال، شما همچنین میتوانید حالتی شبیه ستاره دریایی به خود بگیرید. در این وضعیت دست هایتان را به حالت عدد 7 فارسی بالا ببرید. فکر کنید که الان شما یک قهرمان المپیک هستید که روی سکو قهرمانی مدال طلا ایستاده است.
بررسی های تحقیقاتی در مورد اعتماد به نفس و تجربه بالینی نشان میدهد افرادی که از این شیوه استفاده میکنند، نسبت به دیگران دستاوردهای بهتری دارند. زبان بدن body language نه تنها روی نگرش دیگران نسبت به ما تاثیر میگذارد، بلکه روی نگاه ما به خودمان هم اثرگذار است.
انجمن های تخصصی مهارت های ارتباط بین فردی
تکنیک 2 اعتماد به نفس: آینده خود را تصور کنید
در راه اعتماد به نفس، داشتن یک تصور و نگرش روشن و دقیق از زندگیمان در آینده، به ما کمک میکند تا بر ترس از شکست غلبه نماییم. پروفسور دکتر هال هرشفیلد Hal Hershfieldاستاد تکنولوژی های بازاریابی در دانشگاه نیویورک، از این تکنیک استفاده زیادی می کند.
رویه کار پروفسورهرشفیلد به صورت زیر است:
- از افراد خواسته می شود تا اتفاقاتی را که قرار است در ۱۰ سال آینده برای آنها بیافتند، تصور کنند.
- از افراد خواسته می شود تصورشان از خودشان در اوج موفقیت در 10 سال بعد را بنویسند.
- از افراد خواسته می شود پس از نوشتن این تصور، نظرشان را در مورد سرمایه گذاری در یک کسب و کار نوپا بیان کنند.
نتایج عملی این تکنیک اعتماد به نفس نشان داده افرادی که تصویر ۱۰ سال آینده خود را می بینند، بیشتر به سرمایهگذاری در چنین کسب و کارهایی تمایل نشان می دهند.
در واقع، به گفته دکتر امیر محمد شهسوارانی جامعه شناس و روانشناس انستیتو رزا مایند IPBSES، این تکنیک نشان میدهد که وقتی ما تصویر دقیق و درستی از آینده خود داریم، سعی میکنیم هر چه سریعتر آن تصویر را به واقعیت تبدیل کنیم. به همین دلیل، با اعتماد به نفس بیشتر در زندگی قاطعانه تر و با انگیزه تر عمل می کنیم و موفق می شویم.
تکنیک 3 اعتمادبه نفس: قدردان زندگی باشید
راه کسب اعتماد به نفس همیشه هم ساده نیست. در تکنیک شکرگزاری با وجود استرس های بالا، به راحتی همچون دو روش قبلی می توانیم افق های نوینی در مسیر زندگی خودمان ایجاد نماییم. تکنیک قدردانی از زندگی و شکر گزاری ریشه های عمیقی در معنویت داشته و به ما در مدیریت استرس کمک شایانی می کند. به نمونه زیر توجه نمایید:
خانم ماتیلدا مایر که زنی سرپرست خانوار و دارای شغل آزاد بود، پس از اخراج از کار، طلاق گرفتن و قرض بالا آوردن خود را در شرایط بسیار سختی می دید.
او برای حل مشکلاتش در اعتماد به نفس، تصمیم گرفت روی خودش سرمایهگذاری کند. به همین دلیل، او در چند دوره آنلاین توسعه مهارت های فردی شرکت کرد و هر روز تمرینات مختلفی را انجام میداد.
به نظر دکتر امیر محمد شهسوارانی جامعه شناس و روانشناس انستیتو رزا مایند IPBSES، تلاش برای ظرفیت سازی، کار آفرینی، و توانمندسازی یک سرمایه گذاری تمام امن برای همه عمر هستند.
این کارها به خانم مایر کمک کردند تا کسب و کار خود را از صفر شروع کرده، آن را رونق دهد و درآمد سالانه 500 هزار یورو را برای خود رقم بزند.
آخرین و بروزترین سایت اخبار تخصصی روانشناسی و جامعه شناسی ایران و جهان
خانم مایر در مورد این شیوه اعتماد به نفس میگوید:
قدردان روزهای اول تمریناتم هستم. هر شب، به خودم تمام چیزهای خوبی را که برایم اتفاق افتاده بود و در زندگی تجربه کرده بودم، یادآوری میکردم.
درعین حال، همچنین قدردان و شکر گزار مرحله بعدی زندگی یعنی تمرینات شخصی خودم هستم. در تمرینات شخصی خودم به چیزهایی که به دست آورده بودم فکر میکردم. برای مثال به جای این که به خودم بگویم «این ماه میخواهم دو مشتری جدید داشته باشم»، با خود میگفتم «خیلی خوشحال و قدردان خواهم بود اگر الان دو مشتری جدید بسیار خوب پیدا کنم». به این ترتیب اعتماد به نفس من مدام بالاتر رفت.
چطور شکرگزاری منجر به افزایش اعتماد به نفس می شود؟
به نظر دکتر امیر محمد شهسوارانی جامعه شناس و روانشناس انستیتو رزا مایند IPBSES، شکرگزاری و به سادگی به ما در برنامه ریزی ناخوادآگاهمان کمک می کند.
بخش خودآگاه ما به سادگی گمراه میشود. بالا بردن اعتماد به نفس با شکرگزاری در عمل به ما کمک میکند تا به صورت ناخودآگاه به توانمندی و موفقیت خود ایمان پیدا کنیم. در نتیجه به طور خودآگاه تا دستیابی به هدف نهایی بتوانیم با علاقه مسیر خود را هرچند هم که سخت باشد، تا پایان دنبال کنیم. علاوه بر این در اعتماد به نفس، وقتی قدردان چیزی هستیم، مثبت فکر می کنیم و یک نیرو پیش برنده درونی در ما به وجود میآید.