
امروزه کار یابی Find a Job به یک تخصص تبدیل شده است. سازمان ها و شرکت های زیادی دقیقاً با عنوان دلربای موسسات کار یابی Find a Job در حال فعالیت هستند. این تخصص امروزه بخشی مهم از روانشناسی صنعتی و سازمانی شده و با عنوان جایگزینی شغلی job placement در سرفصل های تخصصی مطرح می گردد.
در شرایط امروزی بسیاری از کار جویان تمایل دارند بلافاصله اولین فرصت شغلی که سر راهشان قرار میگیرد را بپذیرند. اما به گفته دکتر امیر محمد شهسوارانی روانشناس صنعتی و سازمانی و جامعه شناس انستیتو رزا مایند IPIBSES، این که آیا دقیقاً این پیشنهاد کار یابی Find a Job همان چیزی است که به دنبالش بودند یا نه، کمتر مورد توجه قرار می گیرد.
تعاریفی مقدماتی برای کار و شغل
در حوزه کار یابی Find a Job، شغل فعالیتی منظم است که در ازای دریافت پول انجام میشود. یک فرد عموماً یک شغل را با کارمندی، داوطلبی، یا شروع کسب و کار آغاز میکند. مدت زمان یک شغل میتواند از یک ساعت (درمورد کارهای خاص) تا تمام طول عمر (مثلاً درمورد برخی قاضی ها) به درازا بکشد.
به گفته دکتر امیر محمد شهسوارانی روانشناس صنعتی و سازمانی و جامعه شناس انستیتو رزا مایند IPBSES، اگر یک فرد برای نوع مشخصی از شغل تربیت شده باشد، بدان حرفه profession یا پیشه occupation میگویند. مجموعه شغل های یک فرد در طول زندگی، سوابق شغلی resume/ occupational history آن فرد را تشکیل میدهد.
مقدمه ای بر بحث شیرین کار یابی Find a Job
داشتن کار و شغل از دیرباز به عنوان یکی از ارکان هویت بشری مطرح بوده است. ساعت اجتماعی social clock تقریباً همه افراد را از سنین نوجوانی به بعد به سمت کار یابی Find a Job سوق می دهد. داشتن کار و پیشه، افزون بر مباحث درآمدی و استقلال مالی، با توجه به اینکه منجر به بالفعل شدن قابلیت های فردی می شود، از نظر خودپنداره self-concept، اعتماد به نفس self-confidence، خودکارآمدی self-efficacy و عزت نفس self-esteem نیز بسیار مهم است.
به طور معمول در موقعیت های کار یابی Find a Job یک نکته کلیدی به دست فراموشی سپرده میشود. آن نکته پاسخ به این پرسش است:
«آیا من با توجه به ویژگی های روحی و قابلیت های خودم، واقعاً می توانم این فرصت کار یابی Find a Job را بپذیرم؟»
به نظر دکتر امیر محمد شهسوارانی روانشناس صنعتی و سازمانی و جامعه شناس انستیتو رزا مایند IPBSES، افرادی که از سابقه طولانی تری برخوردار بوده و تجربه مشاغل متعددی را دارند در انتخاب های بعدی خود برای کار یابی Find a Job حساسیت بیشتری به خرج می دهند. این افراد به احساس و درک خود توجه میکنند، آنها میدانند فرصتهای شغلی بهتری هم وجود دارد.
آخرین اخبار تخصصی کاریابی، استخدام رسمی و منابع انسانی
اهمیت علاقه در کار یابی Find a Job
در موقعیت های کار یابی Find a Job وقتی به شما پیشنهاد شغلی می شود که به آن علاقه ندارید، قبل از هر چیز از خود سوال کنید:
«آیا مایل به پذیرش این شغل هستم؟ (بلی/خیر)»
سوال بعدی این است که از خود بپرسید:
«آیا می توانم خودم را با شرایط جدیدی که موقعیت کار یابی Find a Job جدید است وفق دهم؟ یا بهتر است به امید یافتن فرصت های مناسب تری که در آینده به سراغم خواهند آمد صبر کنم؟»
به نظر دکتر امیر محمد شهسوارانی روانشناس و جامعه شناس انستیتو رزامایند IPBSES، اگر زمانی خود را در کار یابی Find a Job با چنین شرایطی روبرو دیدید بهتر است قبل از قبول یا رد آن به مطالبی که در ادامه ارائه شده اند فکر کنید. این پیشنهادات و نکات به ویژه در مورد آن دسته از افراد که هیچ انگیزه یا رغبتی برای پذیرش پیشنهادات کار یابی Find a Job جدید ندارند کاربردی هستند.

کلیدهای طلایی کار یابی Find a Job
همه ما همیشه در مواجهه با موقعیت های کار یابی Find a Job جدید دچار تردید و به قول دکارت شک روشی می شویم. با استفاده از روش های تصمیم گیری می توانیم بر این تردیدها غلبه کنیم. پرسش های زیر که توسط دکتر امیر محمد شهسوارانی روانشناس صنعتی و سازمانی و جامعه شناس انستیتو رزا مایند IPBSES، مطرح شده اند، به شما در رسیدن به مقصد و هدف کار یابی Find a Job کمک می کنند:
پرسش1: آیا با پذیرش این فرصت کاریابی Find a Job ، اهداف اصلی زندگیتان قربانی نخواهند شد؟
نخستین پرسش مهم پیش از پذیرش یک پیشنهاد کار یابی Find a Job همین سوال است. این که آیا با پذیرش این موقعیت شغلی جدید لازم است برخی از امتیازات یا اهداف مهم خود در زندگی را قربانی کنید یا خیر؟ به عبارت دیگر، آیا این مسیر شغلی در کار یابی Find a Job مستلزم فداکاری عمیق از سوی شما است یا نه؟
به صورت نمونه، آیا نیاز است شهر محل سکونتتان را ترک کنید؟ یا باید ساعاتی بیشتر از آن چیزی که خواهان آن هستید را در محیط کاری سپری کنید؟
به نظر دکتر امیر محمد شهسوارانی روانشناس صنعتی و سازمانی و جامعه شناس انستیتو رزا مایند IPBSES، در این حالت بهتر است شما اهدافتان را با پیشنهاد کار یابی Find a Job مقایسه و ببیند آنها تا چه میزان با یکدیگر تداخل دارند.
اگر این پیشنهاد را گامی مثبت و موثر در پرونده کاری خود یافتید، بهتر است بیشتر پیرامون آن تأمل و مداقّه کرده و از تصمیم گیری عجولانه اجتناب نمایید. گاهی اوقات، شاید کمی فداکاری و تحمل کردن سختی ارزش موفقیتی را که در آینده به دست خواهید آورد، داشته باشد.

پرسش 2: آیا این موقعیت جدید کار یابی Find a Job فرصتی برای گسترش مهارتها و تجربیاتتان است؟
از دیدگاه تخصصی مدیریت منابع انسانی Human resource management، تقریباً بیشتر فرصتهای شغلی job opportunity جدید چیزی برای آموختن و دنیایی تازه برای آزمودن را در اختیار کارآموزان interns قرار میدهند. وقتی که در مورد یک پیشنهاد کار یابی Find a Job فکر میکنید به مسئولیت های تازه ای که همراه با آن به سراغتان میآید نیز نگاهی داشته باشید.
اما، به نظر دکتر امیر محمد شهسوارانی جامعه شناس و روانشناس صنعتی و سازمانی انستیتو رزا مایند IPBSES، سعی کنید بی تفاوت از کنار موقعیت های جدیدی هم که برای یادگیری و تجربه آموزی در اختیارتان گذاشته میشود، عبور نکنید.
آیا برای پذیرش کار یابی Find a Job جدید نیازمند یادگیری یک مهارت skill یا برنامه program تازه هستید؟ آیا باید در مراسم یا کنفرانس های کاری شرکت کنید و این توانایی را در خود می بینید؟ گاهی از اوقات، آموختن یک مهارت تازه یا ورود به یک دنیای جدید تاثیری مثبت روی عملکرد شغلی job performance آینده شما خواهد داشت. پس سعی کنید عجولانه قضاوت نکرده و تصمیم نگیرید.
مرجع بهترین رپرتاژ آگهی در سایت های عمومی و تخصصی
پرسش 3: آیا پذیرش این فرصت کاریابی Find a Job پاسخگوی نیازهای شما است؟
اگر برای کار یابی Find a Job تازه اوقات سختی را میگذرانید، شاید بهتر باشد فهرستی از نیازها و خواسته های خود تهیه کنید. فراموش نکنید در آماده سازی این 2 فهرست به همه نکات توجه داشته باشید، از شیوه زندگی تا اهداف آینده هیچ چیز را از قلم نیاندازید.
به گفته دکتر امیر محمد شهسوارانی روانشناس صنعتی و سازمانی و جامعه شناس انستیتو رزا مایند IPBSES، لازم است فرد بین نیاز و خواسته را بدانیم. نیاز need در حقیقت یک ضرورت requirement پایه و اساسی برای انسان و محرکی برای رفتار او است. نیازها بر اساس هرم نیازهای مازلو سنجیده می شوند.
اما خواسته want شکل برآورده سازی نیاز بر اساس تجربه و دانش فعلی شما است. خواسته ها بر اساس نیاز، شخصیت، فرهنگ، و جامعه فرد شکل می گیرند.
اگر تنها چیزی که درمورد این فرصت کار یابی Find a Job جدید دوست ندارید، وضعیت تعطیلات و مرخصی های آن است شاید آنقدرها هم پیشنهاد بدی نباشد. اگر شما منتظر امکاناتی هستید که خودتان و خانواده تان را هم پوشش دهد اما در پیشنهاد فعلی چنین چیزی گنجانده نشده؛ یا به دنبال پیشرفت و ترقی در مدت زمانی خاص هستید ولی به نظر نمیرسد وضعیت فعلی چنین اجازهای به شما دهد، شاید باید تامل کرده و در این مورد با دقت بیشتری تصمیم گیری کنید.

پرسش 4: آیا از نظر ذهنی برای مسئولیت های این شغل آماده اید؟
بهتر است با استفاده از تصویرسازی ذهنی mental imagery، قبل از قبول یک کار یابی Find a Job تازه، خود را در آن موقعیت تصور کنید. ببینید آیا از انجام آن وظایف احساس رضایت میکنید؟ یا بر عکس، حتی تصور آن هم برایتان ناخوشایند است؟
اگر نتیجه تصویرسازی ذهنی کار یابی Find a Job همراه با حسی از شعف است، شاید این نشانه خوبی باشد که این پیشنهاد گزینه ای قابل قبول است. حتی اگر حقوقی که می دهند در آینده به آن اندازه که امید داشتید بالا نرود؛ می توان به دلیل شرایط خاص محیط کار یا جو حاکم بر آنجا و تجربیات مثبتی که بدست خواهید آورد شغل پیشنهادی را بپذیرید.
انجمن های تخصصی برنامه ریزی شغلی و برنامه ریزی زندگی
به نظر دکتر امیر محمد شهسوارانی روانشناس صنعتی و سازمانی و جامعه شناس انستیتو رزا مایند IPBSES، طی کردن سریع پله های ترقی یا گرفتن پست های بالاتر تنها معیار پذیرش در قبول یا رد یک پیشنهاد کار یابی Find a Job نیست. گاهی باید به جو سازمانی organizational atmosphere شاد، فرهنگ سازمانی organizational culture حاکم در محیط، و نیز روابط حسنه با دیگر همکاران نیز توجه کنید.
بهتر است رضایت قلبی خود را نیز مطمح نظر داشته باشید. چرا که رضایت شغلی job satisfaction به تنهایی نقشی مهم در سلامت جسمی و روحی mental and physical health افراد داشته و آنها را به تلاش بیشتر و طی کردن مسیر پیشرفت امیدوار میسازد.

پرسش 5: آیا این فرصت کار یابی Find a Job سکوی پرتاب مناسبی برای فرصت های طلایی آینده شما است؟
در دوران زندگی کاری، اکثر ما به دنبال یافتن فرصت های شغلی بهتر هستیم تا به ما در رسیدن به موفقیت های بیشتر کمک کنند. اگر تاکنون تمام مشاغلی که به آن مشغول بودید آن شغل رویایی و مورد نظر شما نبوده اند، آنقدرها هم آن را ناخوشایند تلقی نکنید.
تالارهای تخصصی روانشناسی صنعتی و سازمانی
اگرچه شما باید در جهت رسیدن به آینده ای درخشان تر و دستیابی به امیدها و آرزوهای خود گام بردارید، هنوز در هر لحظه و مقطعی از زندگی که هستید به اندازه کافی زمان دارید که با قبول یک پیشنهاد تازه کار یابی Find a Job روند فعلی کاریتان را متحول نموده و برای رسیدن به هدف بعدی حرکت کنید. هر نوع تجربهای که در طول این دوران بدست آوردهاید مهارتی تازه برای پیمودن این مسیر در اختیار شما قرار داده است.

تحلیل مداوم فرصت های کار یابی Find a Job
به گفته دکتر امیر محمد شهسوارانی روانشناس صنعتی و سازمان و جامعه شناس انستیتو رزا مایند IPBSES، هنگام تصمیم به پذیرش یک کار یابی Find a Job جدید دارند، هرگز تحلیل کردن موقعیت و بررسی بیشتر را فراموش نکنید.
از یاد نبرید هر پیشنهاد کار یابی Find a Job که کاملا رضایت شما را جلب ننموده به دقت تحلیل و بازبینی کنید. اما، روی هم رفته باید مزیت های شغل جدید را سنجیده و منافع آتی را نیز مد نظر قرار دهید. فراموش نکنید همیشه اهداف goals و ارزش های شخصی personal values حرف اول را زده و در خط مقدم ارزیابی فرصدت های کار یابی Find a Job قرار دارند.