پرسشنامه تجارب منفی کودکی (ACE-IQ)

مقدمه

یکی از دسته‌های عمده و مهم در شکل‌گیری شخصیت و الگوهای عادتی/رفتاری افراد، تجارب زندگی آنها طی دوره کودکی و نوجوانی از بدو تولد تا ۱۸ سالگی است. تحقیقات و پژوهش‌های متعددی نشان داده‌اند که تجارب منفی و استرس‌های روانی-اجتماعی تجربه شده توسط افراد در دوران زیر ۱۸ سال در چرخه رشد افراد تاثیرات بسزایی در شکل‌گیری الگوها، طرحواره‌ها و رویکردهای شخصیتی منفی (بویژه شخصیت تاریک) می‌شوند / ACE-IQ.

.

با توجه به این موضوع، سازمان جهانی بهداشت اقدام به طراحی پرسشنامه تجارب منفی کودکی (ACE-IQ) نموده است که بر اساس آن به بررسی انواع مختلفی از تجارب منفی دوران کودکی، شدت، و تاثیرات آن بر افراد می پردازد. در این پرسشنامه که دارای نسخه واحد بین‌المللی است ابعاد مختلفی از عوامل استرس زای منفی معرفی شده اند که از منظر روانی-اجتماعی طی پژوهش‌های مختلف آسیب زا بودن آنها به اثبات رسیده است.

ساختار طراحی پرسشنامه تجارب منفی کودکی (ACE-IQ)

پرسشنامه ACE-IQ با ۴۳ گویه در ۹ بخش تنظیم شده است. بخش اول شامل اطلاعات جمعیت شناختی، بخش دوم اطلاعات ازدواج، و ۷ بخش دیگر به سنجش ۱۳ آسیب مشخص در ۱۸ سال اول زندگی اختصاص یافته است. این آسیب‌ها شامل آزار/ سوءاستفاده جسمی، آزار/سوءاستفاده هیجانی، آزار/سوءاستفاده حنسی، سابقه زندان اعضای خانواده، سوء مصرف مواد اعضای خانواده، بیماری روانی در خانواده، خشونت خانگی، جدایی/مرگ والدین، غفلت هیجانی، غفلت جسمانی، قلدری، خشونت اجتماعی، و خشونت جمعی/قومی هستند.

این پرسشنامه که بصورت مصاحبه نیز قابلیت اجرا دارد از شرکت‌کننده می‌خواهد تجارب خود در حوزه سوء مصرف مواد در خانواده، سوابق زندان خانواده، بیماری روانی اعضای خانواده و جدایی/مرگ والدین را بصورت بلی (۱) یا خیر (۰) بیان کنند. شرکت‌‌کنندگان در مورد سایر منابع استرس زای کودکی بصورت مقیاس لیکرت بسیار زیاد (۳)، گاهی اوقات (۲)، یکبار (۱)، و هیچ وقت (۰) پاسخ خواهند گفت. نمره کلی استرس دوره کودکی بر اساس جمع آسیب هایی که حداقل فرد یکبار تجربه کرده از ۰ تا ۱۳ متغیر است.

کاربردهای پرسشنامه تجارب منفی کودکی (ACE-IQ)

بر اساس بررسی‌های صورت گرفته جهانی، حوزه‌های مورد بررسی در ACE-IQ رابطه علّی مستقیم و غیر مستقیم با مشکلاتی از قبیل اعتیاد، الکلیسم، اختلالات خلقی (افسردگی)، اختلالات خوردن، بیماری‌های منتقله جنسی (STIs بویژه HIV-AIDS)، روابط جنسی خطرناک، مشکلات قلبی/عروقی، سرطان، دیابت و سایر بیماری‌های مزمن دارند.

همچنین، استرس‌های آسیب‌زای دوره کودکی بطور مستقیم منجر به آسیب و تاخیر در رشد دستگاه اعصاب مرکزی (مغز و نخاع) شده و در عین حال منجر به تضعیف سیستم ایمنی خواهند شد.

امروزه ACE-IQ به یکی از ابزارهای مکمل مهم در سنجش استرس زمینه‌ای افراد در بررسی‌های همه‌گیری شناسی و پیمایش‌های روانی-اجتماعی بدل شده است.

لینک منبع پیشنهادی برای مطالعه بیشتر ??(further reading)??


دیدگاه‌ها

یک پاسخ به “پرسشنامه تجارب منفی کودکی (ACE-IQ)”

  1. سلام
    ممنون از توجه و مطالعه مطالب ما در سایت IPBSES
    در سایت جهاد دانشگاه SID چک بفرمایید اگر مقاله اش باشه، ترجمه شده
    متاسفانه با نام های مختلف برگردان میشن خیلی اوقات و بسیاری مواقع هم هنجاریابی های گروه های representative نیستن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *