پژوهشگران دانشگاه کلمبیا، دانشگاه وندربیلت ایالات متحده امریکا و دانشگاه پزشکی لوزان سوییس در پژوهشی مشترک به بررسی وضعیت پژوهش، پیشگیری، و درمان انواع سرطان در پاندمی کووید-۱۹ پرداختند.
اهم یافتهها به شرح زیرند:
الف)
- بیماری سارس-کوو-۲ (کووید-۱۹) منجر به فعال سازی سیستمهای ACE2 و TMPRSS2 میشود. این دو سیستم عاملهای کلیدی تشدید بیماری در بیماران مبتلا به سرطان است.
- عوارض شدید کووید-۱۹ به همراه طوفان سیتوکین ناشی از آن منجر به کاهش شدید اکسیژن در بدن بیماران دارای سرطان، تشدید فعالیت سلولهای سرطانی، کاهش قدرت داروهای ضد سرطان، تداخل دارویی داروهای سرطان با داروهای کووید-۱۹، و نیز عدم امکان ادامه شیمی درمانی برای بیماران سرطانی مبتلا به کووید-۱۹ میشود.
- در بیماران سرطانی، به دلیل فعالیت سرطان و نیز داروهای قوی ضد سرطان، سیستم ایمنی و گلبولهای سفید مختل میشوند. در نتیجه احتمال ابتلای این افراد به انواع عفونتهای میکروبی بویژه کووید-۱۹ افزایش چشمگیری دارد.
ب)
- دربیماران مبتلا به سرطان و تحت شیمی درمانی/ پرتو درمانی، احتمال بروز لخته خونه (ترمبوز) ۴ تا ۷ برابر افراد بدون سرطان است. احتمال بروز لخته خونی در بیماران دارای سرطان که به کووید-۱۹ مبتلا شده اند، ۱۰% بیشتر خواهد شد.
- بدلیل تضعیف زمینهای سیستم ایمنی در بیماران مبتلا به سرطان، اکثریت این بیماران پس از ابتلا به کووید-۱۹ به ناچار باید بلافاصله در بخش مراقبتهای ویژه (ICU) بستری شوند. این وضعیت به توجه به بحران پاندمی فعلی، منجر به کاهش بیشتر تختهای بخش ICU شده است.
- از منظر روانی-اجتماعی، استرس های ناشی از بروز پاندمی کووید-۱۹ و مسایل حاشیه ای، بویژه اضطراب انتظاری ابتلاء به کرونا، سطح استرس و فعال شدن مدارهای محور هیپوتالاموس-هیپوفیز فوق کلیه (HPA) را در بیماران مبتلا به سرطان به شدت افزایش داده و منجر به تضعیف بیشتر سیستم ایمنی و در نتیجه تشدید سرطان در پاندمی کووید-۱۹ می شود.
- برای کاهش استرس ها و تقویت مکانیزم های مقابله با سرطان، لازم است تمامی تیم های درمانی سرطان، با بهره گیری از متخصصان بهداشت روانی به آموزش های مداوم مهارت های دهگانه زندگی بویژه مدیریت هیجانی، و مدیریت استرس بپردازند تا بتوانند سطح استرس بیماران دارای سرطان را کاهش داده و درمان های سرطان را موثرتر نمایند.
پ)
- لازم است بیماران مبتلا به سرطان، به طور مداوم (حداقل هفته ای یکبار) آزمایش PCR داده و حتماً ۲۴ ساعت قبل از انجام درمانهای نیازمند بستری، پس از انجام تست PCR در محیط قرنطینه بمانند و تنها در صورت منفی بودن تست در مراکز درمانی عمومی پذیرش شوند. برخی مراکز درمانی نیز برای کاهش ریسک ابتلا، ۲ بار با فاصله ۲۴ ساعت تست غربالگری کرونا را از بیماران به عمل می آورند.
- در صورت مثبت بودن تست غربالگری کووید-۱۹ برای بیماران دارای سرطان، لازم است تمامی درمانهای سرطان بطور موقت قطع شوند. در عین حال، مراقبتهای ویژه و درمانهای دارویی اختصاصی متناسب با وضعیت جسمی، نوع بیماری، و نوع درمان برایشان در نظر گرفته شود.
ت)
- همه کادر درمانی در مراکز درمان سرطان موظفند در تمام ساعات حضور در بخش از لباسهای ایمنی کامل، دستکش، ماسک های مخصوص، و نیز محافظ صورت (شیلد) استفاده نمایند. بیماران نیز لازم است از ماسک و دستکش و شیلد (در صورت عدم تداخل با فرآیند درمانی) استفاده نمایند.
- یکی از مشکلات انواع بیماریهای سرطان در پاندمی کووید-۱۹، توقف پژوهشهای علمی در این حوزه، به دلیل انحصار تمرکز منابع انسانی، علمی، و مالی به حوزه کووید-۱۹ است. در نتیجه این امر، بسیاری از پژوهشهای در دست اجرا در حوزه سرطان متوقف شده و پژوهشهای جدید نیز اجرایی نشدهاند. این امر یک توقف خطرناک علمی برای درمان بیماریهای سرطان محسوب میشود.
COVID-19 and Cancer: Current Challenges and Perspectives
Summary
Patients with cancer have been disproportionately affected by the COVID-19 pandemic.
This effect has included the adverse outcomes in patients with cancer who develop COVID-19, the impact of the COVID-19 pandemic on the delivery of cancer care, and the severe disruption to cancer research.
However, patients with cancer are a heterogeneous population. And recent studies have now documented factors that allow risk stratification of patients with cancer in order to optimize care.
In this review, we highlight data at the intersection of COVID-19 and cancer. It includes the biological interplay between the two diseases and practical recommendations for the treatment of patients with cancer during the pandemic.
We additionally discuss the potential long-lasting impact of the pandemic on cancer care due to its deleterious effect on cancer research. And biological insights form the cancer research community that could help develop novel therapies for all patients with COVID-19.
Keywords
COVID-19, cancer, pandemic, cancer research.
لینک منبع پیشنهادی برای مطالعه بیشتر (further reading)