پژوهشگران دانشگاه اوست فالیا و دانشگاه جورج آگوست گوتینگن آلمان در پژوهشی مشترک به بررسی روابط بین رفتار گلهای و رفتار هیجانی در بازار بورس پرداختند.
روش
در این پژوهش تعداد ۱۸۱ داوطلب در ۳ گروه خلق منفی، خلق مثبت و خلقی خنثی شرکت نمودند.
بر اساس الگوی پژوهشی هر یک از داوطلبان لازم بود ۲۰ بار به پیش بینی قیمت سهام بپردازد.
هر بار پیش بینی شامل ارائه ۴ عامل تعیین کننده قیمت (به شرکت کننده اعلام می شدند) و یک عامل تصادفی (بدون اعلام به شرکت کننده) بود.
برنامه آزمایشی توسط بسته نرم افزاری z-tree اجرا شد.
روند به این صورت بود که ابتدا یک سهم با ۴ عامل کلیدی پیش بینی قیمت به شرکت کنندگان ارائه و پیش بینی قیمتی آنها ثبت می شد.
سپس، مطلبی راجع به نظر جمع درباره پیش بینی قیمت همان سهم به شرکت کنندگان ارائه شده و مجدداً نظر آنها در مورد پیش بینی قیمت آن ثبت می شد.
یافته ها
- سرمایه گذاران بازارهای مالی طبق الگوی انسان هوشمند اقتصادی در بازار بورس عمل نمی کنند.
- کمتر از یک سوم (۳۱٫۶۰%) تصمیمات مالی اتخاذ شده توسط معامله گران بازار بورس طبق استراتژی عقلانی صورت می گیرد.
- تنها کمتر از یک دهم (۹٫۹۴%) از معامله گران بازار بورس همیشه تصمیمات مالی عقلانی اتخاذ می کنند.
- در بیش از یک سوم (۳۵٫۹۹%) مواقع، معامله گران بورس پس از مطلع شدن از تصمیمات جمعی، نظر خود را به سمت تصمیمات جمعی تغییر می دهند (رفتار گله ای).
- فاصله بین تصمیمات مالی اولیه افراد و تصمیمات آنها پس از اطلاع از نظر جمع بسیار بزرگ و معنادار است.
- به سختی نشانه ای از مقابله با رفتار گله ای در معامله گران بورس مشاهده می شود. تنها ۳٫۴۳% از اصلاحات تصمیم گیری مالی خلاف جهت تصمیمات جمع هستند.
- استراتژی های عقلانی در خلق مثبت (۳۴٫۲۹%) و خلق منفی (۳۴٫۴۸%) بیش از خلق خنثی (۲۸٫۱۹%) توسط معامله گران بورس اتخاذ می شود.
- اصلاح نظر و تغییر در راستای رفتار گله ای در خلق خنثی با ۳۹٫۲۶% فراوانی بسیار بیش از خلق مثبت (۲۶٫۹۸%) و خلق منفی (۲۷٫۲۴%) است.
راهبردهای کارکردی:
- بنظر می رسد رابطه رفتار گله ای و رفتار هیجانی در بازارهای مالی به شکلی کاملاً متفاوت از تصورات پیشین صورت است.
- نداشتن هیجان غالب مثبت یا منفی، دقیقاً منجر به افزایش الگوی رفتار گله ای و تبعیت کورکورانه از رفتار اکثریت در بازار بورس می شود.
- در حقیقت، بیشترین میزان بروز رفتار گله ای در افراد بی تفاوت هیجانی نسبت به بورس صورت می گیرد (حدود ۴۵% بیش از افراد دارای هیجانات مثبت و منفی).
- هیجانات مثبت و منفی منجر به درگیری ذهنی بیشتر افراد با پیامدهای مرتبط با پیش بینی قیمت سهام شده و در نتیجه به میزان بیشتری منجر به کاهش رفتار گله ای در آنها خواهد شد.
- بطور کلی بنظر می رسد معامله گران و سرمایه گذاران بازار بورس با داشتن هیجانات مثبت و شادکامی، به میزان کمتری رفتار گله ای و تبعیت کورکورانه از جو عمومی بازار را خواهند داشت.
- آموزش مهارتهای مدیریت هیجانی، حل مسئله، و تصمیم گیری کمک شایانی به کاهش رفتار گله ای در بازارهای مالی بویژه بورس خواهد کرد.
Herd behavior and mood: An experimental study on the forecasting of share prices
Abstract
This experimental study examines the influence of emotions on the tendency towards herd behavior.
The subjects forecast share prices, and while doing so they are offered the chance to orientate themselves towards other subjects and to possibly exhibit herding behavior.
In a between-subjects design, three treatments are used (neutral, positive and negative mood).
Mood is influenced by means of film excerpts which are shown to the subjects. It is shown that mood really does have an influence on the tendency towards herding behavior.
A neutral mood in particular favors a tendency towards herd behavior.
Keywords
Share price forecasts, Herding behavior, Emotions, Behavioral finance, Experiments.
لینک منبع پیشنهادی برای مطالعه بیشتر (further reading)