آزمون‌های روانی / زیستی / اجتماعی / اقتصادیعلوم روانشناسی، تربیتی و مشاوره

پرسشنامه فشار روانی پسوریازیس (I-BOP)

پرسشنامه فشار روانی پسوریازیس (I-BOP)

مقدمه

پسوریازیس یک بیماری مزمن پوستی است و انواع مختلفی دارد که به علت اختلال در سیستم ایمنی آغاز می‌شود. سابقاً تصور بر این بود که این بیماری به علت فشار روانی و استرس بالا ایجاد شده و نوع اختلال جسمانی سازی است. یکی از مشکلات بیماری پسوریاسیس این است که افراد را تمام عمر دگیر می‌کند. شیوع آن بین ۱ تا ۳% جمعیت است. این بیماری تنها به پوست ختم نمی‌شود و حدود نیمی از افراد مبتلا به آن، التهاب مفصلی ناشی از پسوریازیز دارند. افزون بر این، خطر چاقی، دیابت، و مشکلات قلبی-عروقی در بیماران دارای پسوریازیس افزایش چشمگیری دارد.

علایم پسوریازیس شامل موارد زیرند:

  • فلسی شدن پوست به همراه پینه‌های زبر قرمز یا صورتی برآمده؛
  • پوست خشک و ترک‌خورده که ممکن است خونریزی کند؛
  • خارش و سوزش و درد روی پوست؛
  • ضخیم شدن و برآمدگی ناخن‌ها
  • تاول‌های پر از چرک روی لکه‌های قرمز پوست (در موارد نادر).

 

علایم این بیماری در هر نقطه از سطح پوست می‌توانند ایجاد شوند، اما شایع‌ترین نقاط شامل زانو، آرنج، و پوست سر (بویژه زیر موها) هستند. بروز بیماری پسوریازیس عمدتاً در بازه زمانی ۱۵ تا ۳۵ سال است، مسری نیست و از طریق تماس و لمس جسمانی منتقل نشده و حتی از یک نقطه بدن فرد بیمار، به جای دیگر بدنش پخش نمی‌شود.

علل بروز پسوریاسیس

پژوهش‌‎های متعدد نشان داده‌اند پسوریاسیس عامل ایجاد فشار روانی زیادی برای افراد مبتلا به آن است. حسب شدت این بیماری، افراد مبتلا سطوح پایین‌تری از کیفیت زندگی و سطوح بالاتری از استرس و حتی افسردگی را تجربه می‌کنند.

اکثر افراد مبتلا به این بیماری بدلیل بدنمایی سطح پوست که از عوارض این بیماری است، دچار مشکلات جنسی و ارتباطی با دیگران شده، سعی در پوشاندن بدن خود نموده و تا جای ممکن از فعالیت‌های جسمانی‌و اجتماعی که منجر به دیده شدن بخش‌های درگیری شده پوستشان باشد اجتناب می‌کنند. به همین دلیل اضطراب و انزوای اجتماعی این افراد بالاست.

تست پرسشنامه فشار روانی پسوریازیس (I-BOP)

به همین دلیل، پژوهشگران دانشگاه پاری-اس کرتی، و دانشگاه جنوب پاریس در همکاری با مرکز سنجش و تنظیم بازار اروپا به طراحی پرسشنامه فشار روانی پسوریازیس (I-BOP) پرداختند. این پرسشنامه نسخه انطباقی و اقتباسی از پرسشنامه عمومی فشار روانی بیماری است که توسط سازمان جهانی بهداشت ارائه شده است.

پرسشنامه فشار روانی پسوریازیس (I-BOP) مقیاسی شامل ۱۰ گویه سوالی است که به صورت لیکرت ۷ بخشی به آن پاسخ داده می‌شود که در آن ۰ (در مورد من صادق نیست/ هرگز)، ۱ (بندرت)، ۲ (گاهی)، ۳ (اغلب)، ۴ (بیشتر اوقات)، و ۵ (همیشه) هستند. دامنه نمرات از ۰ تا ۵۰ است که هرچه نمره بیشتر باشد، شدت فشار روانی پسوریاسیس برای فرد دارای بیماری بیشتر است.

در حوزه پایایی، در بازه زمانی ۱۰ روز، همبستگی بالای ۸۵% بدست آمد. آلفای کرونباخ کل پرسشنامه نیز معادل ۰٫۹ محاسبه شد که نشانگر همگرایی درونی عالی است.

در زمینه اعتبار، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی نشانگر دو حوزه «ادراک خود» و «ادراک دیگران» است و بار عاملی مطلوبی را مشخص نموده است. همچنین مقایسه نتایج این آزمون با SF-12، DLQI، و پرسشنامه استرس ادراکی(PSS) نشانگر همبستگی بالا و مطلوبی است.

برای دانلود این پرسشنامه می‌توانید از لینک پرسشنامه فشار روانی پسوریازیس استفاده نمایید.

Abstract

Background: Psoriasis impacts independently of its severity on patients’ lifestyle and quality of life (QoL).
Aim: To build a tool for assessing the patient-reported psoriasis burden.

Methods: An expert group created a questionnaire using a standardized methodology building questionnaires assessing quality of life issues. The questionnaire was translated from French into a cultural and linguistically validated US English version.

Results: A conceptual questionnaire of 54 questions was created. The confirmatory analyses resulted in a 10-feature questionnaire divided into 4 internally consistent domains with a Cronbach’s alpha coefficient of 0.9.

It was reproducible and highly reliable. It correlated well with the Dermatology Life Quality Index (DLQI), Perceived Stress Scale (PSS), and SF-12 mental and SF12 physical scores.

Conclusion: This tool allows for the first time to assess the burden of psoriasis patients. Its use may allow improving medical and nonmedical patient care, thus improving their daily life.

Keywords:

disease burden, psoriasis, quality of life, questionnaire, standardized method

دکتر امیر محمد شهسوارانی

دکتر امیر محمد شهسوارانی؛ جامعه شناس/ روانشناس عضو نظام روانشناسی ایران، کانادا، ایالات متحده امریکا، و سوئد ارائه خدمات مشاوره فردی، گروه و سازمانی مجری پروژها های مدیریت منابع انسانی سازمان ها، استخدامی، ارزشیابی های ادواری پرسنلی، و ...

موضوعات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا