پژوهشگران دانشگاه کلن و دانشگاه ایالتی فلوریدا در گزارشی که به تازگی منتشر شده است به بررسی ساز و کارهای دخیل در قضاوت اخلاقی و تصمیم‌گیری در زوایای مختلف زندگی پرداختند.

مبانی اخلاقی قضاوت اخلاقی و تصمیم‌گیری:

به کار گیری تصمیم های درست و استفاده کارآمد از توانمندی های فردی و گروهی هم در زندگی شخصی و هم در حوزه مدیریت رفتار سازمانی اهمیت بسزایی دارد.

اخلاق مداری با توجه به تاثیرات مثبتی که بر سیستم های تصمیم گیری فردی و سازمانی دارد، اهمیت شایان توجه و تعیین کننده ای برای تفکر و عمل دارد. شناخت الگوها و مکاتب اخلاقی در کنار تدارک دیدن زمینه های مناسب برای قضاوت اخلاقی و تصمیم‌گیری جزو پیش نیازهای فرآیندهای موفقیت فردی و شعلی به حساب می آیند. رعایت اصول اخلاق حرفه ای در سازمان ها و محیط های کار به شکلی روز افزون در سطح جهانی در کشورها و سازمان ها در حال اشاعه و ترویج است.

اخلاق را می توان جکه خلق و خو دانست و علم اخلاق به عنوان دانش بد و نیک خصلت های بشری محسوب می شود. در حقیقت اخلاق قاعده ای برای تشخیص خوب و بد و وظایف و تعهدات ما به دیگران است.

به زبان ساده اخلاق یا اخلاقیات به آن دسته از معیارها و استاندردهای تفکر، عمل، و کنش گفته می شود که راهنمای ما در عمل در موقیت های مختلف زندگی در نقش های مختلف اجتماعی می باشند.

روش پژوهش قضاوت اخلاقی و تصمیم‌گیری:

در این پژوهش آزمایشی/پیمایشی، ۱۶۴۹ داوطلب در ۷ مرحله شرکت داشتند و فراادراک، نظام قضاوت اخلاقی، شخصیت، خودابرازگری، سبک‌های تفکر، راهبردهای تصمیم‌گیری، و مدل‌های فعالیت هیجانی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت.

یافته های پژوهش قضاوت اخلاقی و تصمیم‌گیری:

  1. افراد بر اساس قضاوت اخلاقی و تصمیم گیری خود می توانند میزان گرمی و شایستگی خود را از نگاه دیگران پیش بینی کنند.
  2. حین قضاوت اخلاقی و تصمیم گیری در موقعیت‌های عمومی، افراد سعی دارند خود را خونگرم و شایسته نشان دهند.
  3. راهبردهای خودابرازگری در نحوه تصمیم‌گیری‌های اخلاقی افراد تاثیر می‌گذارد.
  4. بنظر می رسد تصمیم‌گیری‌ها و قضاوت‌های اخلاقی افراد نه تنها تحت تاثیر سازماندهی شناختی و فرآیندهای هیجانی آنهاست، بلکه مولفه‌های پیچیده و متقابل اجتماعی نیز تاثیر بسزایی در رعایت اخلاقیات در افراد دارند.

راهبردهای کارکردی پژوهش قضاوت اخلاقی و تصمیم‌گیری:

  • مهارت های قضاوت اخلاقی و آموزش اخلاق، تاثیرات بسزایی در تقویت خودتنظیمی هیجانی و بهبود سرمایه اجتماعی دارند.
  • آموزش مهارت‌های قضاوت اخلاقی و تصمیم‌گیری (جزو مهارتهای دهگانه زندگی) کمک شایانی به بهبود انتخاب ها و قضاوتهای افراد می نماید.
  • مهارت و آموزش مدیریت هیجانی، با کمک به افراد در کنترل نگرش ها و احساسات خود و مدیریت بازداری، قضاوت های اخلاقی آنها را بهبود می‌بخشد.
  • آموزش های قضاوت اخلاقی و تصمیم‌گیری بعنوان یکی از ارکان آموزشی مدرن در مدارس، به کودکان در کفّ نفس و بهبود انتخاب های درستشان کمک شایانی می نمایند.

The strategic moral self: Self-presentation shapes moral dilemma judgments

Abstract

Research has focused on the cognitive and affective processes underpinning dilemma judgments where causing harm maximizes outcomes.

Yet, recent work indicates that lay perceivers infer the processes behind others’ judgments, raising two new questions:

  • whether decision-makers accurately anticipate the inferences perceivers draw from their judgments (i.e., meta-insight).
  • Whether decision-makers strategically modify judgments to present themselves favorably.

Results

Across seven studies:

a) people correctly anticipated how their dilemma judgments would influence perceivers’ ratings of their warmth and competence, though self-ratings differed (Studies 1–3).

b) people strategically shifted public (but not private) dilemma judgments to present themselves as warm or competent depending on which traits the situation favored (Studies 4–6).

c) self-presentation strategies augmented perceptions of the weaker trait implied by their judgment (Study 7).

Conclusion

These results suggest that moral dilemma judgments arise out of more than just basic cognitive and affective processes; complex social considerations causally contribute to dilemma decision-making.

Keywords

Moral dilemmas, Social judgment, Social perception, Self-perception, Meta-perception, Dr. Amir Mohammad Shahsavarani moral decision making.

لینک منبع پیشنهادی برای مطالعه بیشتر ??(further reading)??

✅(در صورت جذابیت و علاقمندی به موضوع، مطلب را برای دیگران نیز بازنشر فرمایید).

 کانال تلگرام
 
https://t.me/DrAmirMohammadShahsavarani


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *