علوم اجتماعی و جامعه شناختی خرد و کلانعلوم روانشناسی، تربیتی و مشاورهعلوم زیستی موضوعات بدنی و جسمی

شخصیت در تصلب‌چندگانه و ناتوانی‌های جسمانی

پژوهشگران دانشگاه لئون اسپانیا در پژوهشی بین‌رشته‌ای به بررسی روابط بین شخصیت در تصلب‌چندگانه و ناتوانی‌های جسمانی بیماران مبتلا به این بیماری پرداختند.

روش:

در این پژوهش پیمایشی، ۶۵ بیمار دارای تشخیص تایید شده نورولوژی برای بیماری اسکلروز مالتیپل طبق ملاک‌های مک‌دانلد شرکت نمودند که از ۴۹ نفر آنها دارای نوع عودکننده-بهبودیابنده (RRMS) بودند. ابزارهای بکار رفته شامل پرسشنامه شخصیت NEO-FFI-R، و مقیاس وضعیت ناتوانی (EDSS) بود. طی یک مصاحبه اولیه نیز اطلاعات جمعیت‌شناختی شامل جنسیت، سن، سطح تحصیلات، وضعیت زندگی، و وضعیت شغلی گردآوری شدند.

نتایج:

  1. بین درجه ناتوانی جسمانی و نوع مالتیپل اسکلروسیس رابطه معناداری وجود دارد؛ در ۵۵٫۱% از موارد RRMS هیچ ناتوانی جسمانی وجود ندارد، و مشکلات راه رفتن در ۵۰% موارد SPMS وجود دارد.
  2. هیچ تفاوت معناداری بین شخصیت در تصلب‌چندگانه و نوع بیماری MS (بر اساس NEO-FFI-R) وجود ندارد.
  3. رابطه بین سطح ناتوانی و جنسیت در بیماران دارای مالتیپل اسکلروزیس معنادار است.
  4. عامل‌های شخصیت در تصلب‌چندگانه بر اساس جنسیت افراد در عامل‌های برون‌گرایی و گشودگی نسبت به تجربه باهم متفاوتند.
  5. رابطه بین عامل‌های شخصیت در تصلب‌چندگانه و انواع ناتوانی‌های جسمانی نشان از تفاوت‌های معنادار در گروه‌های مختلف دارد.

راهبردهای کارکردی:

  • با توجه به پیمایشی بودن پژوهش حاضر و حجم محدود نمونه، نتایج حاضر اعتبار نیرومند لازم برای تعمیم به جمعیت کلی مبتلایان به اسکلروز مالتیپل را ندارد؛ اما می‌توان این پژوهش را در سطوح و جوامع مختلف تکرار نمود تا نتایج بهتری بدست آیند.
  • استفاده از پرسشنامه NEO-FFI صرفاً در حجم‌های بالای نمونه و صرفاً برای پژوهش مناسب است؛ برای پژوهش دقیق و شناسایی درست عوامل شخصیتی، لازم است از پرسشنامه NEO-PI-R و یا NEO-PI-3 استفاده نمود که قطعیت لازم هم برای پژوهش و هم برای امور بالینی را دارند.
  • با توجه به اینکه شخصیت عاملی بنیادی‌تر از بروز بیماری MS و ناتوانی‌های جسمانی حاصل از آن است، بنابراین می‌توان نتیجه گرفت نیم‌رخ‌های شخصیتی افراد در نحوه مقابله آنها با ناتوانی‌های جسمانی حاصل از بیماری تاثیر بسزایی دارد.
  • عامل‌های شخصیتی در شیوه‌های انطباق و سازگاری فرد با شرایط جدید جسمانی و محدودیت‌های ثانویه ناشی از بیماری تاثیرات بسزایی دارند.
  • ماساژدرمانی و انواع روان‌درمانی حمایتی، بدون توجه به عامل‌های شخصیت در تصلب‌چندگانه، در افزایش کیفیت زندگی و انطباق بیماران دارای MS تاثیر مطلوبی دارد.

Highlights

  • The type of multiple sclerosis has no effect on personality.
  • Sex and level of handicap are related in multiple sclerosis.
  • The sex difference in types of multiple sclerosis influences personality factors.
  • The degree of handicap influences the majority of personality factors.

لینک منبع پیشنهادی برای مطالعه بیشتر ??(further reading)??

دکتر امیر محمد شهسوارانی

دکتر امیر محمد شهسوارانی؛ جامعه شناس/ روانشناس عضو نظام روانشناسی ایران، کانادا، ایالات متحده امریکا، و سوئد ارائه خدمات مشاوره فردی، گروه و سازمانی مجری پروژها های مدیریت منابع انسانی سازمان ها، استخدامی، ارزشیابی های ادواری پرسنلی، و ...

موضوعات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا