پژوهشگران دانشگاه رنس فرانسه در گزارشی که به تازگی منتشر شده است به بررسی عامل‌های محیطی تصلب‌چندگانه MS که دخیل در افزایش بروز و گسترش آن در جمعیت هستند، پرداخته اند.

عامل‌های محیطی تصلب‌چندگانه

بیماری تصلب چندگانه MS یکی از بیماری های میلینی دستگاه اعصاب مرکزی است که ناشی از تخریب یا اختلال در تولید میلین می باشد. بیماری MS شایع ترین بیماری پیشرونده و تحلیل برنده غلاف میلین آکسون های نورون های دستگاه اعصاب مرکزی CNS به شمار می آید.

عامل‌های محیطی تصلب‌چندگانه متعدد هستند. علت بیماری تصلب چندگانه MS هنوز ناشناخته است. اما در بررسی های مشخص شده که نوعی استعداد ژنتیکی برای بروز این بیماری وجود دارد. برخی از ژن ها و جهش (موتاسیون) آنها نیز در بروز MS سهیم هستند. عواملی محیطی همچون کمبود ویتامین D، مکانیزم های خوداینمنی، و عفونت های ویروسی نیز به عنوان منشاء اسکلروزمالتیپل بر شمرده شده اند.

علایم عمده و شایع بیماری اسکلروز مالتیپل شامل علایم حرکتی، حسی، بینایی، گوارشی، خستگی، سیستم ادراری، علایم جنسی، و نیز مجموعه علایم و عوارض هیجانی و شناختی هستند. نوع علایم و عوارض بیماری در دوره های حمله و دوره های کمون بیماری از هر بیمار به بیمار دیگر فرق می کند. حتی برخی پژوهش ها نشان داده اند علایم برخی بیماران در دوره های مختلف بیماری نیز متفاوت است.

زمان سنی بروز علایم اولیه MS بین سنین 20 تا 40 سالگی بوده و حتماً پیش از 55 سالگی فرد دچار آنها می شود. میزان بروز MS در زنان دو برار بیشتر از مردان است. اختلالات شناختی (مشکلات تفکر و …) و هیجانی بین 55 الی 60% از بیماران MS شایع بوده و معمولاً به خاطر تدریجی بودن، براحتی در اوایل بیماری مشخص نمی شوند.

یافته های پژوهش عامل‌های محیطی تصلب‌چندگانه:

بخش اول عامل‌های محیطی تصلب‌چندگانه

  1. عامل‌های محیطی تصلب‌چندگانه در ترکیب با عوامل ژنتیک، زمینه‌ساز بروز بیماری مالتیپل‌اسکلروسیز می شوند.
  2. سطح سرمی آنتی‌بادی ویروس اپشتاین-بار (EBV) در بدن همه گروه‌های سنی بیماران دارای مالتیپل‌اسکلروسیس به شکل معناداری بیش از افراد غیرمبتلا است. هنوز مشخص نیست این ویروس عامل بروز MS است، یا این افزایش سطح آنتی‌بادی صرفاً یک اختلال در واکنش سیستم‌ایمنی محسوب می‌شود.
  3. عامل‌های محیطی تصلب‌چندگانه ویتامین D بعنوان عامل مهم در بروز بیماری MS، بویژه دوره‌های عود و بهبودی آن محسوب می شود. منبع اصلی ویتامین D نور ماورای‌بنفش (UVB) است. پژوهش‌ها نشانگر کاهش احتمال بروز MS در افرادی است که از عرض جغرافیایی بالاتر به عرض جغرافیایی پایینتر مهاجرت کرده‌اند.
  4. تدخین عامل مهمی در بروز و پیشرفت بیماری MS محسوب می شود. چه مصرف مستقیم دخانیات و چه مصرف دست‌دوم آن (بودن در محیطی که دیگران مصرف دخانیات دارند) احتمال ابتلا به MS را ۱٫۵۱ برابر افزایش می دهد. در افراد مبتلا به MS، مصرف دخانیات (مستقیم/دست‌دوم) منجر به تسریع تخریب در مغز و نخاع می شود. تاثیرات دخانیات بر بروز و پیشرفت MS، تا ۵ سال بعد از ترک آن نیز در بدن افراد پابرجاست.

بخش دوم عامل‌های محیطی تصلب‌چندگانه

  1. عامل‌های محیطی تصلب‌چندگانه چندین پژوهش نشان داده‌اند اضافه‌وزن، بالا بودن BMI، و چاقی بویژه در سنین کودکی و نوجوانی، احتمال بروز MS را افزایش می‌دهند.
  2. پژوهش های اخیر نشان داده اند نمک‌طعام (NaCL) منجر به تحریک سیستم ایمنی و حالت‌های مشابه MS در افراد سالم می‌شود. همچنین، در افراد دارای MS، نمک طعام منجر به تشدید علایم و شدت بیماری می‌شود.
  3. سیستم باکتریایی دستگاه گوارش و روده افراد دارای MS بهم‌ریختگی زیادی نشان می دهد. درمان با آنتی‌بیوتیک و یا مصرف ماست کم‌چربی بدون مواد نگهدارنده بطور روزانه و مرتب، منجر به کاهش شدت MS می شود.

Environmental factors in the development of multiple sclerosis

Abstract

Epidemiology of Multiple Sclerosis (MS) has been intensively studied and we know now that its occurrence result from the combined action of genetic and environmental factors.

There are significant geographic and temporal variations in MS incidence and the risk associated with the development of MS may be affected by many potential factors (including infections, climate, diet, etc.). But none of these factors has been identified as “causal”.

The accumulation of these different agents as well as their interactions probably contribute to the development of the disease.

لینک منبع پیشنهادی برای مطالعه بیشتر ??(further reading)??

✅(در صورت جذابیت و علاقمندی به موضوع، مطلب را برای دیگران نیز بازنشر فرمایید).

?کانال تلگرام
???????
https://t.me/DrAmirMohammadShahsavarani


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *