پژوهشگران دانشگاه فلورانس ایتالیا و دانشگاه وسترن اونتاریو کانادا در پژوهشی که به تازگی گزارش آن منتشر شده است، به بررسی روابط بین مدل‌های مختلف تعامل شخصیت و هوش هیجانی در ارتباط با تاب‌آوری در بزرگسالان در محیط‌های شغلی و زندگی خصوصی پرداختند.

تاب آوری در زندگی و کار

سازه تاب آوری نشان دهنده مقاومت جسمانی، بهبود خودانگیخته و توانایی آلوستازی تعادل هیجانی در موقعیت تنش زا است. تاب آوری به ویژگی هایی اشاره دارد که نقش مهمی در سرعت و میزان بهبود فرد بعد از رویارویی با تنش مقش ایافا می کنند..

در مکاتب مختلف روانشناسی، به ویژه روانشناسی رشد، تاب آوری نوعی از توانمندی برای غلبه کردن بر مشکلات زندگی و قویتر شدن فرد در نتیجه روبه روشدن با این مشکلات فردی و اجتماعی است. از نظر دانشمندان علوم روانشناسی، افراد با تاب آوری بالا می توانند شرایط بهتری برای زندگی کردن فراهم کنند.

تحقیقات و پژوهش های متعدد نشان داده اند افراد با سطح تاب آوری بالاتر، مهارت های ده گانه زندگیف به ویژه مهارت های حل مسئله را  در خود تقویت نموده و از این رو، در برابر استرس مقاوم تر هستند.

داشتن تاب آوری درافراد مختلف به این معنا نیست که از این طریق آن شخص بتواند زندگی بدون تجربه استرس و درد را داشته باشد. به طور معمول، اکثریت ما انسان ها پس از گرفتار شدن در مشکلات و از دست دادن ها به احساس غم، اندوه و طیف وسیعی از احساسات دیگر می رسیم. مسیر دستیابی به تاب آوری و انعطاف پذیری به کمک کار و توجه بر روی اثرات استرس و وقایع دردناک هموار می شود.

بهبود سطح تاب آوری منجر به رشد افراد در کسب و ارتقاء سطح  تفکر و مهارت های خود مدیریتی بهتر و دانش بیشتر می شود. افزون بر این، تاب آوری به ما کمک می کند تا با استفاده از روابط حمایتی والدین، همسالان و دیگران و همچنین با باورهای فرهنگی و سنتی بتوانیم برای مقابله با ضربه های غیر قابل اجتناب زندگی مسیر رشدمان را ادامه دهیم.

خبر خوب این که تاب آوری را می توانیم در انواع رفتارها، افکار و اعمال به راحتی یاد بگیریم. تاب آوری را می توان در سراسر دوره ی زندگی ایجاد کرد و وسعت بخشید. عواملی که باعث تاب آوری خانواده می شوند متعددند. عوامل تاب آوری خانواده شامل گرمی خانواده، مهربانی، حمایت هیجانی،ساختارها، کارکردها و محدودیت های خانواده هستند.

روش پژوهش تعامل شخصیت و هوش هیجانی:

در این پژوهش ۳۶۸ داوطلب بزرگسال پرسشنامه‌های مرتبط با مدل ۵عاملی شخصیت، مدل شخصیت هگزاکو، مدل شخصیت آیزنک، هوش هیجانی، تاب‌آوری، و ضعف در تاب‌آوری را اجرا نمودند.

یافته های پژوهش تعامل شخصیت و هوش هیجانی نشان دادند:

  1. درتعامل شخصیت و هوش هیجانی، در مدل ۵عاملی (FFM)، عامل‌های برون‌گرایی، دلپذیربودن، وظیفه شناسی، و گشودگی نسبت به تجربه رابطه مثبت با تاب‌آوری دارند. عامل روان‌رنجورگرایی  با تاب‌آوری رابطه منفی دارد.
  2. در مدل هگزاکو (HEXACO)، صداقت، برون‌گرایی، دلپذیربودن، وظیفه‌شناسی، و گشودگی نسبت به تجربه رابطه مثبت با تاب‌آوری دارند. هیجانی شدن با تاب‌آوری رابطه منفی دارد.
  3. درمدل آیزنک (EPQ)، برون‌گرایی رابطه مثبت با تاب‌آوری داشته، در حالی که روان‌رنجورگرایی و روان‌پریش‌گرایی رابطه منفی با تاب‌آوری دارند.
  4. در تعامل شخصیت و هوش هیجانی، بهزیستی، کفّ نفس، هیجان‌پذیری، مردم‌آمیزی و سطح کلی EQ رابطه مثبتی با تاب‌آوری دارند.
  5. درتمامی تحلیل‌های رگرسیون مدل‌های شخصیت بررسی شده، هوش هیجانی (EI) منجر به افزایش اعتبارپیش‌بین برای تاب‌آوری می‌شود.

راهبردهای کارکردی پژوهش تعامل شخصیت و هوش هیجانی:

  • شخصیت بر خلاف دیدگاه‌های پیشین، قابلیت شکل‌گیری را در تمامی سنین حفظ می‌کند.
  • میزان و سطح تغییرات شخصیتی، بسته به سن افراد و توانمندی‌های هوش عمومی و هوش هیجانی آنها متفاوت است.
  • آموزش‌ سبک‌های فرزندپروری به والدین، و آموزش مهارت‌های دهگانه زندگی به افراد، بویژه مهارت‌های مدیریت هیجان، مدیریت استرس، و حل مسئله، کمک شایانی به افزایش تاب‌آوری افراد در بزرگسالی خواهد نمود.

The contributions of personality and emotional intelligence to resiliency

Highlights

  • The major personality factors are related to self-reported resiliency.
  • EI added variance beyond the 4 major personality traits models.
  • Personality factors and EI while correlated, are not simply redundant.

Abstract

Two studies report on the contribution of emotional intelligence to self-reported resiliency beyond that accounted for by the three most often cited contemporary personality trait models.

Method:

The Resiliency Scale for Young Adults (RYSA), Trait Emotional Intelligence Questionnaire Short Form (TEIQue-SF), Big Five Questionnaire (BFQ), Mini International Personality Item Pool Scale (Mini-IPIP), the HEXACO-60, and Eysenck Personality Questionnaire Revised Short Form (EPQ-RS) were administered to 186 Italian university students and 189 Italian adult workers.

Results:

Hierarchical regression analyses showed that EI accounted for additional variance in resiliency beyond that offered by each of the four personality trait models for both samples.

Keywords

Resiliency Personality trait, Resiliency Scale for Young Adults, Trait emotional intelligence, Dr. Amir Mohammad Shahsavarani NEO and EI IPBSES.

لینک منبع پیشنهادی برای مطالعه بیشتر ??(further reading)??

✅(در صورت جذابیت و علاقمندی به موضوع، مطلب را برای دیگران نیز بازنشر فرمایید).

?کانال تلگرام
???????
https://t.me/DrAmirMohammadShahsavarani


دیدگاه‌ها

یک پاسخ به “تعامل شخصیت و هوش هیجانی برای تاب آوری کار و زندگی 2020”

  1. […] روانی-اجتماعی در کودکان و نوجوانان ایفا می کنند. آموزش مهارت های تاب آوری و سخت رویی به کودکان و نوجوانان نقش مهمی در افزایش نمرات درسی و […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *