مهارت ارتباطات موثر، عامل کنش‌وری زیربنایی در رابطه‌ای است که در آن، طرف مقابل، پیام شما را با حداکثر دقت ممکن دریافت و درک کند. کسب موفقیت به توانایی فرد در برقراری ارتباط بستگی دارد. برای رسیدن به موفقیت باید هنر برقراری ارتباط موثر را داشته باشیم. یکی ویژگی‌های افراد موفق مهارت و توانایی آنها دربرقراری ارتباط با دیگران است. ارتباط غیرمؤثر باعث کاهش همکاری و هماهنگی، کاهش بازدهی، تنش‌های درونی، شایعات و بدگویی، افزایش ترک کار و غیبت از کار می‌شود.

 

عامل اصلی در مهارت ارتباطات موثر

اکثر متخصصان ارتباطات بخش اصلی (و گاه تمام)‌ مسئولیت ارتباط موثر را بر عهده‌ ارسال کننده‌ پیام می‌گذارند. البته این به معنای انکار اهمیت نقش دریافت‌کننده نیست. بلکه تاکیدی بر این امر است که فرستنده‌ پیام‌، مسئولیت اصلی را بر عهده دارد تا با همه توان خود برای افزایش اثربخشی ارتباط تلاش نموده و به سادگی بی‌توجهی یا بی‌دقتی مخاطب را به بهانه‌ای برای کاهش اثربخشی ارتباط تبدیل نکند.

 

چرایی و ضرورت مهارت ارتباطات موثر

مهارت ارتباطات موثر به فرد کمک می کند تا بتواند به شکل (غیر)کلامی و مناسب با فرهنگ، جامعه و موقعیت، وضعیت درونی خود را بیان کند. در این حال، فرد می‌تواند نظرات، عقاید، خواسته‌ها، نیازها و هیجانات خویش را ابراز کند. همچنین، به هنگام نیاز از دیگران درخواست کمک و راهنمایی نماید. مهارت تقاضای کمک و راهنمایی از دیگران در مواقع ضروری، از عوامل مهم یک رابطه سالم است. این فنون اساس کاهش پرخاشگری و مهارت‌ مدیریت خشم را تشکیل می‌دهند.

برای ایجاد احساس خوب نسبت به خود در دیگران  لازم است نکات مهمی را آموخت تا بتوان در راستای عمل به آنها عمل نمود. به جای نادیده گرفتن احساسات و عواطف خود، بهتر است تلاش کنیم آنها را بدرستی شناخته و در موقعیت‌های مختلف مدیریتشان کنیم. اولین گام این است که در ابتدا خود را به طور کامل بشناسیم (مهارت خودآگاهی) و مهارت ارتباطات موثر داشته باشیم. هنگامیکه بتوانیم ارتباطات موثر برقرار کنیم، دیگران به ما احترام می گذارند و اعتماد دارند. اگر در برقراری ارتباطات چندان موثر عمل نکنیم، زندگی را در یک یا چند بعد ناقص خواهیم دید.

در حقیقت، مهارت ارتباطات موثر زندگی را ثمربخش می‌کند، به شرطی که مهارت‌های این ارتباط را بیاموزیم، با شیوه‌های ارتباطی در تعامل با افراد متفاوت آشنا شویم و سعی کنیم خطاهای ارتباطی خود را اصلاح کنیم

 

کاربردهای مهارت ارتباطات موثر

ارتباط و مهارت روابط بین‌فردی، بر خلاف آنچه در نگاه نخست به نظر می‌رسد کار ساده‌ای نیست. اگر بخواهیم کمی دقیق‌تر فکر کنیم، ما با مهارت ارتباطی می‌خواهیم بخشی از ساختاری را که در مغزمان شکل گرفته به مغز فرد دیگری در نقطه‌ی دیگری منتقل کنیم و ساختار مغز او را تغییر دهیم. برای این کار، از ابزارهای کلامی و غیرکلامی استفاده می‌کنیم و امیدواریم آنچه در ذهن ما نقش بسته است، به همان شکل در ذهن طرف مقابل ثبت شود. با توجه به این توضیح، اگر چه در تعریف مهارت ارتباطات موثر صرفاً از چند جمله و تعبیر ساده استفاده می‌کنیم، اما لازم است همواره به خاطر داشته باشیم که اصل ماجرا، کاری بسیار پیچیده است و به سادگی در قالب کلمات قابل تشریح نیست.

ویدئوی آموزشی

در ویدئوی زیر بطور مختصر به مبانی مهارت ارتباطات موثر (بعنوان مهارت چهارم از مهارت‌های ده‌گانه زندگی) پرداخته‌ایم. در کنار توضیح اصول و مبانی ارتباطات موثر، مختصری از کاربردهای این مهارت در زندگی خصوصی و شغلی، تعاملات سازمان، روابط همسران، و فرزندپروری بیان شده‌اند.

✅(در صورت جذابیت و علاقمندی به موضوع، مطلب را برای دیگران نیز بازنشر فرمایید).
?کانال #دکترامیرمحمدشهسوارانی
???????
TELEGRAM:
https://t.me/DrAmirMohammadShahsavarani
INSTAGRAM:
http://bit.ly/IPBSES-Institue