مقیاس مطلوبیت اجتماعی مارلو-کرون (MCSDS)
مقدمه
مطلوبیت اجتماعی بعنوان شاخص متناقض نما در روانشناسی اجتماعی و جامعهشناسی رفتارهای گلهای به کار میرود. مطلوبیت اجتماعی به معنای آن است که فرد به چه میزان مایل است از دید دیگران فردی مطلوب و معقول و به اصطلاح جامعه پسند و جامعهپذیر باشد. در نتیجه، افرادی که دارای سطح بالایی از میل به مطلوبیت اجتماعی هستند، تلاشی مداوم در جهت راضی کردن دیگران دارند.
نیاز به مطلوبیت اجتماعی منجر به تبعیت جویی، همرنگی، توافقپذیری، نگفتن امیال درونی و اطاعت از مراجع قدرت میشود. افرادی که سطح بالایی از مطلوبیت اجتماعی را نشان میدهند علاقمندند تا جای ممکن از عرفهای اجتماعی و رفتارهای هنجاری قلبی پیروی کرده و دستورات مراجع قدرت را بدون چون چرا انجام دهند.
در حوزه روانشناسی صنعتی و سازمانی و مالی رفتاری (اقتصاد رفتاری)، اهمیت مطلوبیت اجتماعی خود را در رفتارهای گله ای، نظریه توطئه و روانشناسی شایعه نشان می دهد. بررسی های نشان داده اند هر اندازه سطح این صفت در افراد جامعه بالاتر باشد، میزان رفتار گلهای در آنها بیشتر بوده و نوسانات هیجانی منجر به حباب ها و یا ریزش های شدید بازار نیز بیشتر خواهد بود.
مقیاس مطلوبیت اجتماعی مارلو-کرون MCSDS
کرون و مارلو در سال ۱۹۶۰ میلادی برای سنجش مطلوبیت اجتماعی اقدام به ساخت مقیاسی برای آن نمودند. میزان محبوبیت مقیاس مطلوبیت اجتماعی مارلو-کرون (MCSDS) به حدی بالاست که تاکنون بیش از ۱۰۰۰ مقاله علمی در بررسی روابط اجتماعی و ادراک بین فردی از آن استفاده کردهاند.
ساختار مقیاس مطلوبیت اجتماعی مارلو-کرون MCSDS
مقیاس MCSDS شامل ۳۳ گویه خبری است که از MMPI استخراج شده اند. نسخه ۱۳ گویه ای این مقیاس نیز با نام MCSDS-13 نتایج مطلوبی به همراه داشته است. پاسخگویان نظر خود در مورد هر گویه را به شکل درست/غلط مشخص می نمایند. هرچه نمره فرد در این مقیاس بالاتر باشد، نیاز وی به تایید اجتماعی، اطاعت و تبعیت جویی از عرف های اجتماعی بیشتر است. نمرات بالا نشانگر دفاع سرکوبگرانه در برابر عزت نفس آسیبپذیر فرد است.
افرادی که نمرات پایین در مقیاس مطلوبیت اجتماعی مارلو-کرون (MCSDS) دریافت می کنند کمتر علاقمند به تبعیت و خوشحال کردن مراجع قدرت هستند. در نتیجه نمرات کمتر همبستگی بالایی با پاسخ صادقانه و دقیق به دیگران (هر چند مطلوب شنونده نباشد) دارد.
ویژگیهای هنجاری و روانسنجی MCSDS
در بررسی ساختار مقیاس مطلوبیت اجتماعی مارلو-کرون، پایایی MCSDS بر حسب آلفای کرونباخ برای کل گویه ها، ۰٫۷۸ محاسبه شده است. آلفای کرونباخ کل آزمون برای MCSDS-13 معادل ۰٫۷۵ محاسبه شد. تحلیل های عاملی نیز نشانگر یک عامل با بار عاملی مطلوب برای آن بوده اند. بار عاملی در MCSDS-13 بهتر از نسخه ۳۳ گویه ای است.
لینک منبع پیشنهادی برای مطالعه بیشتر (further reading)
side effects of clomid in men These data confirmed the conclusion that different parental cells adapt under PM conditions with some differences, but the antiestrogen resistant process was similar between different parental cells