پژوهشگران دانشگاه المنار و دانشگاه راضی تونس در پژوهشی مشترک به بررسی زیربنای اختلالات روانی دانشجویان تونسی به واسطه ترس از کووید-19 و اختلالات روانی در هنگامه پاندمی کووید-19 پرداختند.
ترس از کووید-19 و اختلالات روانی:
ترس یکی از هیجانات اصلی و پایه است که شامل ادراک یا تشخیص پدیده ای است که می تواند منجر به خطر یا تهدید برای فرد باشد. ترس منجر به بروز تغییرات فیزولوژیک و روانی بسیار زیادی در فرد شده و در نتیجه تغییرات رفتاری ایجاد می کند.
معمولاً افرادی که می ترسند یا پاسخ های پرخاشگرانه از خود بروز می دهند و یا پاسخ های فرار!
در انسان هیجان ترس در پاسخ به محرک های خاصی در زمان حال یا پیش بینی یا انتظار آنها در آینده وابسته است؛ محرک هایی که به عنوان ریسک برای فرد در نظر گرفته می شوند.
پاسخ ترس نتیجه ادراک خطر بوده و معمولاً پاسخ های فرار و اجتناب را نسبت به تهدید بر می انگیزد. زمانی که شدت ترس زیاد باشد فرد دچار حالت های بهت زدگی و خشک زدگی شده و به اصطلاح عامیانه، ماتش می برد.
ترس از کووید-19 وضعیتی بسیار بحرانی است، زیرا مردم راه فرار یا اجتناب خاصی از این ویروس نداشته و نمی توانند پیش بینی کنند که چه کسی حامل و یا ناقل آن است. ترس از کووید-19 فرآیندی است که بر اساس شناخت و یادگیری تکمیل میشود. بنابراین، می توان گفت ترس از کووید-19 فرآیند عقلانی مناسب است که منجر به نجات جان افراد می شود.
در انتهای سال 2019 میلادی با شیوع ویروس کرونا از چین به جهان ترس از کووید-19 به سطح جهان سرایت کرد. پاندمی کووید-19 با تهدیدهای جدی برای زندگی و حیات منجر به خطری بزرگ برای سلامت و بهداشت جسمانی و سلامت روانی تمامی مردم دنیا شده است.
با وجودی که میزان مرگ و میر بر اثر آنفولانزای فصلی بیش از کووید-19 بوده است، اما ترس از کووید-19 بسیار بیشتر است.
یکی از مهمترین دلایل ترس از کووید-19 سرعت بالا و ملموس انتقال و علایم و عوارض ان است. طبق بررسی های به عمل آمده حدود 70% جمعیت ایالات متحده به میزان زیادی ترس از کووید-19 و اختلالات روانی را تجربه می کنند. میزان ترس از کووید-19 در دانشجویان چینی 78% بوده است.
برخی اوقات ترس از کووید-19 و اختلالات روانی به حدی شدید می شود فرد به شکلی کامل فلج شده و دچار حالت های وحشت زدگی و پانیک می گردد. افرادی که به این وضعیت ها می رسند معمولاً از نظر ساختارهای روانی و شخصیتی مستعد استرس پذیری بالاتر هستند. برخی از افراد دارای سطوح بالای ترس از کووید-19 نیز دچار مشکلات و اختلالات پایه روانی و شخصیتی هستند.
مشکلات روانی / شخصیتی در رابطه با ترس از کووید-19 و اختلالات روانی:
عوامل شخصیتی و روانی متعددی بر ترس از کووید-19 در جمعیت تاثیرگذار است. مشخص شده است خصوصیات شخصیتی همچون اسکیزوتایپی به میزان بسیار بیشتری تحت تاثیر استرس و ترس از کووید-19 قرار می گیرند.
منظور از شخصیت اسکیزوتایپی ترکیبی از الگوهای شخصیتی است که نشانگر تجربه زیر آستانه ای علایم مثبت (تجارب ادراکی غیرعادی، باور به نظریه توطئه، باورهای عجیب و غریب، ظاهر عجیب و غریب) و علایم منفی (آنهدونیا، بی سازمانی فرآیندهای تفکر، نقایص روابط بین فردی) اسکیزوفرنی در فرد می باشد.
هنگام ترس از کووید-19 شخصیت اسکیزوتایپال رگه هایی از رفتارهای روان پریشانه را دارد که هنوز به سطح تشخیص بالینی اسکیزوفرنی نرسیده اند، اما به وضوح توسط اطرافیانشان به عنوان الگوهای تفکر و عمل بیمارگونه ادراک می شوند.
روش پژوهش ترس از کووید-19 و اختلالات روانی:
این پژوهش بر ترس از کووید-19 در کشور تونس بر دانشجویان دانشگاهی با سن بالای 18 سال انجام شد. در این پژوهش پیمایشی مقطعی عرضی ترس از کووید-19، 855 دانشجوی تونسی با میانگین سنی 22 سال شرکت نمودند.
ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه اطلاعات فردی و دموگرافیک، پرسشنامه تعاملات اجتماعی در پاندمی کووید-19، پرسشنامه وضعیت سنجی ابتلا به کرونا، مقیاس ترس از کووید-19 FCV-19S، پرسشنامه شخصیت اسکیزوتایپال SPQ، و پرسشنامه جهت گیری مشکلات تجربه شده Brief-COPE بودند.
ابزار تحلیل نتایج پرسشنامه ها، نرم افزار SPSS-24 بود.
یافته های پژوهش ترس از کووید-19 و اختلالات روانی:
- انتظارات از زندگی بر میزان ترس از کووید-19 و اختلالات روانی افراد تاثیرات معناداری می گذارد.
- افراد دارای سطوح بالای اسکیزوتایپی استراتژی های ناکارآمد بیشتری در برابر ترس از کووید-19 دارند.
- افراد دارای سطوح بالای اسکیزوتایپی به میزان بیشتری از استراتژی های ناکارآمد فرار برای ترس از کووید-19 و اختلالات روانی استفاده می کنند.
- افراد دارای سطوح پایین اسکیزوتایپی به میزان بیشتری از استراتژی های کارآمد پذیرش برای ترس از کووید-19 و اختلالات روانی استفاده می کنند.
- استفاده از رویکردهای پذیرش برای ترس از کووید-19 و اختلالات روانی به میزان زیادی منجر به کاهش استرس های شناختی و فیزیولوژیک افراد می شود.
راهبردهای کارکردی پژوهش ترس از کووید-19 و اختلالات روانی:
- آموزش مهارت های مقابله موثر در برابر استرس نقش مهمی در مدیریت ترس از کووید-19 و اختلالات روانی در جمعیت جوانان ایفا می کند.
- رگه های اختلال شخصیت اسکیزوتایپی به طور کلی منجر به اتکای بیشتر افراد به مقابله های ناسازگار در برابر ترس از کووید-19 و اختلالات روانی می شود.
- داشتن اختلالات روانی و شخصیتی منجر به کاهش توان افراد برای مقابله موثر با ترس از کووید-19 می شود.
- غربالگری های عمومی روانی شخصیتی نقش بسیار مهمی برای مدیریت بحران و پیشگیری از رفتار گله ای در زمان های بحرانی در جمعیت ایفا می نمایند.
How did Tunisian university students cope with fear of COVID-19? A comparison across schizotypy features
Highlights
- Little consideration has been given to the impact of COVID-19 on people at risk of psychosis.
- The fear of COVID-19 may lead to the onset of psychotic symptoms in naïve psychiatric individuals.
- High-schizotypy individuals exhibited high levels of fear of COVID-19.
- High-schizotypy individuals were likely to rely on coping responses that are maladaptive.
Abstract
Background
Little consideration has been given to the impact of COVID-19 on people at risk of psychosis despite their particular preexisting vulnerability. We aimed to examine the role of coping strategies in determining the levels of fear in nonclinical students with high levels of self-reported schizotypal personality traits as compared to low-schizotypy controls.
Method
This was a cross-sectional survey. The Schizotypal Personality Questionnaire, the Fear of COVID-19 Scale and The Brief-Coping Orientation to Problems Experienced were used.
Results
High-schizotypy students had significantly higher maladaptive strategies scores and higher levels of fear of COVID-19 as compared to low-schizotypy students.
Multivariate analyses have shown that high-schizotypy individuals were likely to rely on coping responses that are maladaptive (venting) and have potential exacerbating effects on fear of COVID-19.
Whereas low-schizotypy individuals were likely to use adaptive responses (acceptance) that seemed to be effective in reducing fear of COVID-19.
Conclusion
This study provided preliminary cross-sectional evidence for a differential impact of COVID-19 on individuals according to their schizotypy features. However, larger longitudinal population-based studies are necessary to confirm our findings.
Keywords
Schizotypy Maladaptive coping strategies, Fear of COVID-19 Psychosis, At-risk mental state in covid-19, Early intervention in psychosis in covid-19, Dr. Amir Mohammad Shahsavarani fear of Covid-19 psychosis.